Sökfunktionen på webbplatser
En väl fungerande sökfunktion på en webbplats är viktig för att användarna ska kunna hitta på ett snabbt och effektivt sätt. Det finns flera faktorer som är viktiga att tänka på för att utforma en söktjänst som både är användarvänlig och träffsäker.
Placering av sökfältet
Det är vanligt att placera sökfältet i toppen av webbsidan, ofta i sidhuvudet eller länk till söksidan sidhuvudet Genom att ge användaren möjlighet att både inleda en sökning och senare filtrera sökresultatet så att användaren enkelt sortera bland webbsidans innehåll.
Rekommenderad utformning
Gör sökrutan tillräckligt stor så att användaren ser hela sökfrasen. Utforma sökfältet så att användaren förstår att det är ett inmatningsfältet. Använd alltid en tydlig sökknapp eller symbol.
När användaren klickar på sökknappen bör hen tas till en söksida som ger relevanta resultat. På sidan ska resultatet listas med rubrik, sökutdrag och datum. Eventuellt kan även metadata, bakomliggande data som finns om innehållet, som datum, myckelord och relativ sökväg visas.
Söksidan bör vara tydlig och enkelt av förstå. Sökträffar bör separeras på ett tydligt sätt. Ge gärna användaren möjlighet att filtrera innehållet på webbplatsens huvudgrenar, kategori eller publiceringsintervall.
För att användaren ska fortsätta använda sökfunktionen är det viktigt att sökresultaten är relevanta och träffsäkra. Detta kan uppnås genom att använda övergripande synonymer för likande ord och fraser, tilldela relevanta synonymer till enskilda sidor och att optimera sökfunktionen för att ta hänsyn till stavfel.
Det är viktigt att samla in feedback från användarna för att kunna förbättra sökfunktionen över tid. Detta kan göras genom att be anv ändarna om feedback eller genom att samla in statistik om sökningar och användarbeteende.
Tillgänglighet i söktjänster
Alla inmatningsfält på en webbsida, inklusive sökfält, bör ha en tydlig och beskrivande etikett (label). Detta gör det möjligt för skärmläsare att identifiera och beskriva sökfältet på ett korrekt sätt. Det är också viktigt att notera att placeholder-text inte ska användas som en ersättning för en etikett, eftersom placeholder-texten kan försvinna när användaren börjar skriva i fältet och därmed skapa förvirring. Genom att inkludera en etikett för sökfältet kan användare lätt navigera på webbplatsen och hitta vad de söker efter.
För att göra sökresultatet enklare att navigera med hjälp av en skärmläsare eller annat hjälpmedel bör man strukturera det som en lista, där varje träff är ett listelement. Detta gör det enklare för användare med hjälpmedel att röra sig mellan sökträffarna och snabbt hitta den information de söker. För att undvika att överbelasta användaren med skärmläsare, med för mycket information bör endast sökträffen vara länkad.
Om det finns datum i sökresultatet bör de markeras som sådana för att hjälpmedel ska kunna hantera dem på rätt sätt. Detta kan till exempel göras genom att använda lämpliga HTML-element som indikerar att det är ett datum, eller genom att använda tydlig textformatering. Genom att tydligt markera datum hjälper man användare att snabbt identifiera och förstå relevant information i sökresultatet.
Skisser för utformning
Nedan visas skisser för rekomenerad utformning av sökfältet för brytpunkterna desktop och mobil-vy.