Webbplatsens sidhuvud
Ett bra utformat sidhuvud ger användaren en första känsla av verksamheten och hjälper till med att hitta rätt information. Sidhuvudet finns med på alla sidor och är oftast användarens väg tillbaka till start eller för att navigera vidare på webbplaten.
Sidhuvudet är det första som besökarna ser när de besöker din webbplats och det ger en första inblick i vad de kan förvänta sig. Det är därför viktigt att utforma sidhuvudet på ett användarvänligt sätt, med navigeringslänkar, sökfunktion och annan relevant information som är lättåtkomlig för besökarna.
Inom webbdesign är sidhuvudet en viktig del av webbplatsens layout och användargränssnitt. Vetenskapsrådet har tagit fram ett gemensamt sidhuvud som ger användaren de viktiga funktioner som ett sidhuvud ska ge.
Exakt utformning kan variera men även webbplater med eget varumärke som inte behöver använda sidhuvudet ska ändå fälja de övergripande riktlinjerna.
Vad ska sidhuvudet innehålla?
En tydlig logotyp som visar vem som driver webbplaten är en viktig del. Placera logotypen eller varumärkesnamnet i övre vänstra hörnet så att användaren kan identifiera webbplatsen direkt. Logotypen ska vara länkad till start så att besökare alltid kan ta sig tillbaka till startsidan.
En meny ska finnas i sidhuvudet så att användaren snabbt kan navigera till olika delar av webbplatsen. Menyn ska vara enkel och tydlig för att användaren lätt ska hitta rätt.
Eventuellt kan några extra länkar finnas i sidhuvudet, men tänk på att sidhuvudet inte ska bli plottrigt eller ha texter i för liten storlek. Det ska vara lätt att urskilja vad som leder till vad. Färre länkar gör det oftast enklare för användaren.
Ett sökfält hjälper användaren att snabbt hitta specifikt innehåll på webbplatsen. Du kan antingen låta användaren öppna ett sökfält via en knapp eller låta sökfältet ligga öppet. Det senare blir oftast mer använt.
Kontaktinformation ska finnas i sidfoten, men i vissa fall kan det vara på sin plats att ha viss kontaktinformation i sidhuvudet. Fundera på om den typ av information hjälper användaren eller kan placeras enbart i sidfoten.
Tänk på att sidhuvudet responsivt ska anpassas till olika skärmstorlekar, från sen stor datorskärm ner till mobil enhet. Kontrollera att användaren få rätt upplevelse även i mobiltelefoner och att sidhuvudet inte tar för mycket plats. Sidhuvudet bör i mobil inte ta mer än toppen av skärmen. Användaren ska kunna se delar av innehållet redan innan hen börjar skrolla.
Gemensamt utformad sidhuvud
Vetenskapsrådet har utformat ett gemensamt sidhuvud för de verksamheter som ska följa den grafiska profilen. Det underlättar vid utformningen av webbplatsen och skapar en igenkännbar komponent som bygger ett enhetligt uttryck mellan webbplatserna.
Ett välutformat sidhuvud är en viktig del av webbplatsens användargränssnitt och kan bidra till en positiv upplevelse för besökarna. Genom att följa de övergripande riktlinjerna för sidhuvudets utformning och placering av relevanta element kan du göra det enklare för besökare att hitta det de söker på webbplatsen.
Webbplatsens primära färg ska användas på menyknapp, huvudmeny samt sökikon. Tänk på att primärfärgen behöver kontrastrera bra mot vitt eller svart för att uppfylla kontrastkraven.
Skiss av sidhuvud
Nedan visas ett exempel på sidhuvud i enlighet med våra riktlinjer med utfälld megameny.
