Logotyp vetenskapsrådet
logo_mobile

Komponenter

Vetenskapsrådets webbplatser och digitala tjänster ska vara resurseffektiva och enkla att förvalta. Vi väljer i första hand standardfunktionalitet.

Vi strävar efter en tekniskt enhetlig miljö som är säker och lätt att förvalta.

Vetenskapsrådets förstahandsval för webbpublicering är SiteVision, på grund av stabilitet, användbarhet och den låga förvaltningskostnaden. Systemet har även inbyggda funktioner för kontroll av tillgängligheten på webbplatserna. För webbplatser som drivs i samarbete med andra organisationer kan Wordpress användas.

Vi prioriterar användningen av standardfunktionalitet för att säkerställa en enhetlig användarupplevelse. Vi är också noggranna med att kontrollera lagringen av data, personuppgifter och cookies för att efterleva GDPR och andra relevanta dataskyddsföreskrifter.

Vi bygger tillgängligt från början

Genom att väva in tillgänglighet i utvecklingsprocessen skapas förutsättningar för att så många som möjligt kan använda tjänster och information. Därmed bidrar tillgänglighet till ökad effektivitet för både den som tillhandahåller en tjänst och den som använder den.

För att bygga tillgängliga tjänster finns fyra grundläggande principer:

  • Möjlig att uppfatta: Information och komponenter i ett användargränssnitt måste presenteras för användare på sätt som de kan uppfatta.
  • Hanterbar: Komponenter i ett användargränssnitt och navigering måste vara hanterbara.
  • Begriplig: Information och hantering av användargränssnitt måste vara begripligt.
  • Robust: Innehåll måste vara robust nog för att kunna tolkas på ett pålitligt sätt av ett brett spektrum av olika användarprogram, inklusive hjälpmedel.