Tillgänglighet
Webben ger stora möjligheter att tillhandahålla information och tjänster utan att diskriminera användare. Detta förutsätter dock att de utformas på ett korrekt sätt.
Genom att väva in tillgänglighet i utvecklingsprocessen skapas förutsättningar för att så många som möjligt kan använda tjänster och information. Därmed bidrar tillgänglighet till ökad effektivitet för både den som tillhandahåller en tjänst och den som använder den.
För att bygga tillgängliga tjänster finns fyra grundläggande principer:
- Möjlig att uppfatta: Information och komponenter i ett användargränssnitt måste presenteras för användare på sätt som de kan uppfatta.
- Hanterbar: Komponenter i ett användargränssnitt och navigering måste vara hanterbara.
- Begriplig: Information och hantering av användargränssnitt måste vara begripligt.
- Robust: Innehåll måste vara robust nog för att kunna tolkas på ett pålitligt sätt av ett brett spektrum av olika användarprogram, inklusive hjälpmedel.
Alla Vetenskapsrådets digitala tjänster ska vara tillgängliga
Vetenskapsrådets webbplatser och digitala tjänster ska uppfylla gällande lagkrav på tillgänglighet. Det gör vi genom att följa WCAG-standarden, minimum på AA-nivå, och de svenska webbriktlinjerna.
- Allt som utvecklas ska följa aktuell version av WCAG-standarden, nivå AA.
- Enligt lagen om tillgänglig digital offentlig service (
DOS-lagen
) ska en ny webbplats endast ha funktioner eller innehåll som är tillgängliga. - Eventuella avsteg från lagen tillåts för arkivmaterial och sådant som är publicerat före det att lagen trädde i kraft. Avsteg samt den generella tillgängligheten ska dokumenteras samt publiceras i den tillgänglighetsredogörelse som ska finnas på sajten.
- Länk till Vetenskapsrådets funktion för klagomål på bristande tillgänglighet ska finnas med på webbplatsen.
- Tillgänglighet ska testas löpande i arbetet med förvaltning och utveckling.