Logotyp
Här hittar du information om hur vi använder vår logotyp och hur den är uppbyggd.
Riktlinjer
Vetenskapsrådets logotyp finns i två versioner på svenska och engelska. Båda finns i en svart och en vit version. I sammanhang där logotypen ska användas gäller följande:
- Använd den version av logotypen som passar bäst för kontexten den ska vara i.
- Logotypen ska alltid monteras på en lugn bakgrund som ger hög konstrast till det svarta eller det vita.
- Runt logotypen ska det alltid finnas minst 0,5 cm luft för att göra den synlig och läsbar.
- Logotypen får inte beskäras, färgläggas eller ändras på något sätt.
- Symbolen och ordmärket får bara i undantagsfall separeras. Om så behöver göras är det viktigt att Vetenskapsrådet som avsändare är tydlig, och vi använder vi vårt ordmärke - Vetenskapsrådet.
Svenska och engelska logotypen
Primärt använder vi den svenska logotypen. Den engelska använder vi enbart i internationella sammanhang, där det inte finns någon koppling till vår svenska identitet.
Om vi exempelvis arrangerar ett evenemang i Sverige där språket är engelska, använder vi den svenska logotypen. Om vi skickar ut information till mottagare i Sverige där språket är engelska, använder vi den svenska logotypen.
Om vi däremot ska delta i ett internationellt arrangemang utanför Sverige, då använder vi den engelska logotypen.
Liggande

Stående

Internationell liggande

Internationell stående

Hur använder vi vår logotyp
Vid samarbete med andra organisationer
Logotypen får användas i sammanhang där Vetenskapsrådet är samarbetspartner, finansiär eller liknande. Den kan också användas av media i samband med nyhetsinslag där Vetenskapsrådet nämns.
Det ska alltid framgå vilken relation avsändaren har till Vetenskapsrådet. Använd en formulering som tydliggör att Vetenskapsrådet är finansiär och inte avsändare. Rådgör gärna med vår ansvariga för varumärke och visuell identitet.
Webbplatser
För mer specifik information se;
- logotyp i sidfot
- logotyp i sidhuvud
- se även mer under alla våra webbplatser.
Sociala medier
- I sociala mediekanaler råder olika regler för hur man bygger sin visuella identitet. Detta behöver vi förhålla oss till, och reglerna kan förändras över tid. Det viktiga är att vi är tydliga med Vetenskapsrådet som avsändare och att vår symbol och ordbild har en bra harmoni.
- Bilder vi tar fram och delar i våra flöden ska inte ha vår logotyp eller symbol i bilden. Vi undviker vår logotyp i bilder då vi som avsändare redan är tydliga på profilsidan. I de fall vi har ett samarbete med andra organisationer kan det finnas ett värde att bilden har samtliga organisationers logotyper.
- När vi skapar filmer eller slide shows för vårt flöde, kan vi rama in filmen genom att ha vår logotyp eller vår devis som slutbild.
Trycksaker
Trycksaker tas i allra flesta fall fram med stöd av kommunikationsavdelningen, kontakta dem för stöd och rådgivning.
Officemallar
- Vi använder oss av vår liggande eller stående logotyp i mallarna, så att avsändaren är tydlig.
- I det fall mallen har en tydlig rubrik placerar vi vår logotyp i nederkant, vi vill inte att den konkurrerar med rubriken.
Presentationer
- Vetenskapsrådet har en mall i PowerPoint, använd den i första hand. Den finns tillgänglig i programmet eller vårt intranät.
- Placera logotypen på så vis att den inte konkurrerar med rubriker.
- Logotypen i sin helhet ska alltid vara på förstasidan.
- Om logotypen ska ligga på varje presentationssida, ska vi använda ordmärket och det ska vara placerat i nedkant/sidfoten.
- Slutsidan av presentationen kan med fördel ha vår logotyp.
Om logotypen
Grunden till logotypen har funnits sedan myndighetens start, men har ändrats i sin utformning. Ursprunget skapades av formgiven Lars Laurentii. Hans förord till logotypen var; "Ingen heraldik, ingen statiskhet, hellre frihet och mångfald." Vilket står sig än idag, även om den har moderniserats.
Logotypen består av symbolen "den kreativa människan". Bakgrunden till penselformen var en sentens av Einsteins "homo ludens – den lekande människan, den kreativa människan, den oberoende människan.”
Ordmärket i logotypen är i Vetenskapsrådets identitetstypsnitt Atlas Grotesk, som även återfinns i våra kommunikationskanaler.